bjarechallenge.se

Mängdträning

Som tidigare nämnt är intervaller oerhört effektivt för att öka din syreupptagningsförmåga. Men kan man inte då träna enbart intervaller? Nja, riktigt så enkelt är det inte. En stor del av grunden för att bli en bra löpare handlar om att springa mycket, att få många mil i benen varje vecka helt enkelt. Här kommer lite mer om det.

Hur du ska mängdträna

Som sagt handlar mycket inom löpning om att få många mil i benen varje vecka. Det är helt enkelt så att ju mer du springer, desto snabbare och uthålligare kommer du att bli. Här är det många som dock gör fel. Man tänker att man ska springa mer, men samtidigt hålla samma intensitet i passen. På ett så kallat distanspass är dock det viktigaste att du faktiskt tar dig runt, vilket tempo du håller spelar inte jättestor roll. En tumregel kan vara att springa åtminstone en minut långsammare per kilometer än det tempo du tror att du skulle kunna hålla om du maxade.

Varför du ska mängdträna

Men vad är det då som är så bra med denna mängdträning? Kan det verkligen göra någon skillnad att köra dessa pass, där man ligger långt från sin maximala kapacitet och inte alls pressar sig särskilt hårt? Svaret är ja. Mängdträning är effektivt på många olika sätt. Bland annat förbättrar du faktiskt din syreupptagningsförmåga. Även om du knappt känner dig andfådd på dessa lågintensiva pass, så får både hjärta och lungor jobba under en väldigt lång tid. Lågintensiv träning eller mängdträning kommer också vänja dina ben och din kropp vid att springa. Något du fort kommer att märka är att den stela och sega känslan i kroppen och smärtorna som kan komma lite här och var kommer att avta ju mer mängdträning du får in.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *