bjarechallenge.se

Löpningens fysiska hälsofördelar

Många pratar idag om att det är bra att springa. Att man mår bra av att springa och det är bra för hälsan hör man ofta. Men ganska få har egentligen koll på vad det hela handlar om. Varför löpningen är så hälsofrämjande och vad som händer med vår kropp när vi springer. Här kommer därför lite mer om några av de fysiska hälsofördelar som löpning har.

Bygger upp hjärta och lungor

Att springa gör att vi blir uthålligare och får bättre kondition. Vad det egentligen innebär är att vår kropp blir bättre på att transportera mer syre snabbt till de områden dit det behövs. Det är därför en tränad löpare kan springa i ett visst tempo utan att vara andfådd, medan någon som är otränad flåsar som en galning för att hänga med. Syre behövs inte bara när vi tränar eller anstränger oss fysiskt, utan egentligen i alla processer som kräver energi i kroppen. Till exempel kan någon med bra kondition syresätta hjärnan mer effektivt, vilket gör att man kan hålla sig koncentrerad under en längre tid. En stor del av detta beror på att vi utvecklat hjärta och lungor till att bli starkare och mer effektiva. Och ett starkt hjärta och starka lungor förebygger hjärt-och lungsjukdomar.

Bränner fett

Att springa gör också att vi bränner fett. Som vi alla vet är fett i små mängder nödvändigt medan fett i för stora mängder är skadligt. Med dagens kosthållning är det lätt att få i sig för stora mängder fett som förutom att leda till sjukdomar som fetma och diabetes är en av de stora anledningarna till den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fettet lagras i blodet och leder till ökad risk för blodproppar och hjärtattacker. Att genom löpning bränna fett kommer därför i många fall få oss att leva längre.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *