bjarechallenge.se

Terränglöpning och orientering

En annan form av löpning är såklart terränglöpningen. Denna sorts löpning är inte jättevanlig bland motionärer men är ändå en relativt stor sport i Sverige. Vi har genom åren haft ett antal duktiga terränglöpare som kunnat hävda sig internationellt. Men mest framstående har vi kanske varit inom orienteringen där Tove Alexandersson fullkomligt håvat in internationella medaljer de senaste åren. Det kan därför vara dags att ägna några ord åt dessa två sporter.

Vad är terränglöpning?

Många har säkert hört begreppet terränglöpning, men kan ha svårt att riktigt placera det. Många kanske tänker att det handlar om att springa på en liten stig någonstans i en urskog och klafsa fram genom lera och vada över bäckar. Riktigt så är det inte. På VM och EM i terränglöpning är inte banorna speciellt extrema. Det är lite backar och lite stiglöpning, kanske lite lera här och där men int så mycket mer än så. Faktum är att det inte alls är ovanligt att vanliga banlöpare presterar riktigt bra på dessa mästerskap. Terränglöpningen är alltså inte riktigt så extrem som man kanske först tror.

Vad är orientering?

Här har vi en sport däremot, där man inte ska vara rädd för att smutsa ned sig eller springa i otymplig terräng. I orientering ska man genom att följa en på förhand okänd karta, hitta olika kontroller, ofta i skogsmiljö. Och ofta är det så att den snabbaste vägen inte direkt går över en väl tillplattad grusväg. Ofta inte ens över en stig. Som orienterare behöver man vara beredd på att springa rakt genom skogen över stock och sten, alltsammans medan man försöker hålla en rak kurs, allt för att komma fram till kontrollerna så fort som möjligt. Detta gör denna sport mycket svår och komplex, och ganska svår att lära sig. Men det är såklart väldigt roligt att syssla med när man väl kan det.

Att tänka på när man springer i skog

Både terränglöpning till viss del, men framförallt orientering handlar ju om att springa i skogen, ibland på stig och ibland bredvid stigen. För att kunna göra detta på ett effektivt sätt är det viktigt att man anpassar tekniken. Att lyfta knäna högt för att undvika att snubbla och att öka stegfrekvensen är två tips som kan hjälpa dig att springa snabbare i skog.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *