bjarechallenge.se

Ultralöpning

En form av löpning som minst sagt varit på tapeten de senaste åren är ultralöpning. Denna form av löpning kan av många ses som minst sagt extrem, men är faktiskt oerhört rolig och givande, på otroligt många sätt. Här kommer därför några ord om ultralöpning.

Vad är ultralöpning?

Konceptet för ultralöpning är inte speciellt komplicerat. Enkelt sagt är det så att allting som är längre än 42 km räknas som ett ultramarathon. Det behöver alltså inte allltid röra sig om så extrema distanser på loppen. Men ofta gör det det ändå. Det finns ultralopp som är 80, 160 eller till och med 320 km. Detta kan för många verka helt galet. Går det ens att springa så långt? Svaret är ja, det går. Men såklart är det så att ju längre distansen blir, desto långsammare blir tempot. På många av de längre distanserna går därför stora delar av startfältet en stor del av banan.

En annan sak som är kännetecknande för många ultramarathon idag är att de går i väldigt kuperad terräng, med många ordentliga backar. Det är inte alls ovanligt att man springer ultramarathon uppe i bergen.

Ett ultramarathon behöver inte heller vara baserat på distans. Det finns lopp som går ut på att springa så långt som möjlig på till exempel 6, 12, 24, eller 48 timmar.

Backyard ultra

En relativt ny form av ultramarathon som baseras både på tid och distans är backyard ultra, vilket är ett koncept som används på olika banor runtom i hela världen. Formatet är följande: Alla startar samtidigt på en 6,7 km lång bana. Därefter ska alla fullfölja detta varav på under en timme. Så långt låter det ju ganska enkelt och som något de allra flesta skulle klara. Men efter att denna timme är slut startar ett nytt varv, och efter detta ett nytt, hela tiden på varje hel timme. Man ska alltså springa ett varv i timmen så länge som möjligt. Den som är kvar tills sist har vunnit. Dessa tävlingar kan hålla på i en bra bit över två dygn och testar deltagarnas vilja till max.

Fördelar med ultralöpning

Vilka är då fördelarna med att springa dessa extrema distanser jämfört med vanlig mer traditionell löpning? Ja för det det första är ultralöpning och ultralopp långt mer sociala evenemang än traditionella löplopp. Eftersom tempot är så pass lågt har man goda chanser att skaffa sig vänner utmed banan.

En annan fördel med den långs distansen och det låga tempot är att man kan uppleva banan och naturen runtomkring på ett helt annat sätt. Du får ta in naturen och har tid att ta det lugnt och se dig omkring. Dessutom får man ju faktiskt mer löpning och därmed mer löpglädje per tävling.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *