bjarechallenge.se

Sprint

En form av löpning som inte alltför många ägnar sig åt på en icke professionell nivå är sprintlöpning. De flesta fokuserar på längre distanser mycket på grund av att det har större fördelar för hälsan. Men sprintlöpning är faktiskt mycket roligt och att bli snabbare på en kortare sträcka kan faktiskt vara ett intresse värt att hänge sig åt.

Vad är sprintlöpning?

Alla distanser upp till och med 400 meter räknas som sprint. Många har nog sett stjärnorna på TV swisha förbi kameran, imponerade över de enorma hastigheter som uppnås. Många tänker kanske att i sprintlöpning är det enbart topppfarten som avgör. Riktigt så är det inte. Både distanserna 200 och 400 meter kräver en minst sagt ordentlig uthållighet.

Varför satsa på sprintlöpning?

Att bli snabbare på en kort distans har stora fördelar, även för dig som tränar för längre sträckor. Framför allt är det ett sätt att förbättra löptekniken. I sprint är tekniken oerhört avgörande, och om du filar på den för att bli snabbare på korta sträckor kommer det att betala av sig även på de längre sträckorna.

Att satsa lite på sprintlöpning är även väldigt roligt och det är spännande att utforska hur fort man egentligen kan springa. Tävlar du på en lite högre nivå kommer sprinttränigen göra att du både har bättre självförtroende och fart i en eventuell spurt på en längre distans.

Vad gör en bra sprinter?

Många har nog sett de enorma armarna och benmusklerna på dagens sprintlöpare. Och det är en viktigt faktor till varför de är så snabba. Explosiviteten är oerhört viktig för att kunna nå de enorma farter de gör. Men den är faktiskt inte allt. Mycket hänger på tekniken. Du kan ha hur starka ben som helst, men ändå inte vara speciellt snabb. Det handlar om att kunna använda den energi man utvecklar på ett så effektivt sätt som möjligt och detta är de bästa i världen experter på. Tester görs för att optimera allt från steglängd till hållning så att de kan nå de extrema farterna.

Men som sagt är inte uthålligheten heller helt oväsentlig. Det finns många som är snabba på 100 meter som inte har en chans på 400 eller kanske ens 200. Speciellt 400 meter kräver en enorm uthållighet. Det är en av anledningarna till att många 800-meterslöpare om inte alls skulle se sig själva som sprinters är väldigt duktiga på 400 meter också. Allt handlar inte om stora muskler.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *