bjarechallenge.se

Landsvägslöpning

Den kanske absolut vanligaste formen av löpning bland dagens motionärer är landsvägslöpning. Majoriteten av motionslopp i Sverige brukar gå över 5 eller 10 km på landsväg. Därför kan det, om du ska springa något av dessa lopp, vara bra att ha lite mer koll på vad landsvägslöpning är och hur du ska göra för att springa så fort som möjligt på landsväg.

Börja med måtta

Att springa på landsväg är ett av de vanligaste sätten att både träna och tävla på. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan man ger sig på denna form av löpning. För det första är det en relativt stor belastning på kroppen att springa på asfalt. Det är hårt och är man ovan kan för mycket träning på asfalt orsaka problem med både knän, leder, fötter och rygg. Därför är det viktigt att inte öka till en för stor mängd för fort, om du mestadels är van att springa till exempel i elljusspår.

Ha respekt för backarna

En annan sak som är värd att tänka på om du är van att springa på bana, är att en landsväg aldrig är helt platt. Bli därför inte alltför frustrerad om du får ojämna splits på kilometerna eller om din puls hoppar lite upp och ner. Det är naturligt att det går både tyngre och långsammare uppför. Många trycker på lite för hårt uppför för att liksom kompensera så att man inte får en dålig kilometertiden, men detta förlorar man ofta på i längden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *