bjarechallenge.se

Intervallträning

De flesta har nog hört talats om intervallträning. Men inte riktigt lika många vet fullt ut vad det innebär eller hur man tränar intervaller på ett så effektivt sätt som möjligt. Här kommer därför litegrann om vad intervallträning är och hur du utför dina intervaller på bästa sätt.

Vad är intervallträning?

Först och främst behöver vi veta vad intervaller är för något. Egentligen är det ganska enkelt. Att springa intervaller innebär helt enkelt att man springer upprepade kortare sträckor istället för en enda lång sträcka. Intervaller kan dock se väldigt olika ut från pass till pass. Till exempel kan en intervall vara olika lång, allt från 200 meter till tre eller kanske till och med fem kilometer är vanligt. Hur många intervaller man springer i ett pass kan också variera, vanligt är någonstans mellan 6 och 12, men både fler eller färre intervaller än så kan vara ett alternativ. Hur länge man vilar mellan intervallerna kan också variera och längden på denna vila kan baseras på antingen tid eller puls. Det finns alltså näst intill oändligt många möjligheter att variera din intervallträning, men grundtanken är att man springer flera kortare sträckor med vila emellan istället för att springa en enda lång sträcka.

Fördelar med intervallträning

Varför springer man då intervaller? Vad är felet med att bara gå ut och springa? Ja, det finns faktiskt flera bra anledningar till varför intervallträning är så pass effektivt. För det första kan du hålla en högre puls under en längre total tid. Om vi säger att du springer en mil och går ut och springer allt på en gång, så kanske du om du pressar dig kan ligga på en puls någonstans runt 80% av din maxpuls. Fortare än så går det inte, eftersom benen säger ifrån och du kommer bygga på dig mjölksyra. Springer du intervaller kan du ha en betydligt högre puls, kanske upp mot 90% av din maxpuls. Förvisso under en kort tid, men efter att du gjort en intervall kan du vila för att på nästa intervall komma upp i samma puls igen. Hjärtat och lungorna kommer helt enkelt få jobba hårdare för att syresätta kroppen och det blir helt enkelt en bättre och mer effektiv träning.

En annan anledning till att intervallträningar bra är att du springer i en högre fart än under ett vanligt tempopass utan vila. Detta är väldigt bra för din löpteknik. Att springa i dessa farter kommer även att göra ett du, när du sedan springer i tävlingsfart, inte bara kommer att ha lättare att sätta tekniken, utan det kommer också vara så att du inte riktigt upplever den snabba farten lika snabb, eftersom du har hållit ett högre tempo på dina intervallpass. Detta kommer att hjälpa dig att våga springa fort på tävling.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *